Mit lehet csinálni a Velencei – tónál, amikor nincsen strandidő?

Télen hagyományos helyi sport a fakutyázás, korcsolyázás, szánkózás, bátrabb extrém sport rajongók a jégkite – ot, illetve a jégszörföt is kipróbálhatják (oktatót tudunk ajánlani). Tavasztól őszig pedig remek szörfözési, kite és vitorlázási lehetőségek várják Önöket.

Emellett kellemes kikapcsolódást nyújt a házunktól néhány percre lévő új, velencei termálfürdő (Velence Resort&Spa), ahol élménymedencékben és a szaunaparkban lazíthat. Melegen ajánljuk a felújított Agárdi Gyógyfürdőt is, ahol 900 négyzetméter vízfelület, egy nyitott és négy fedett medence várja, 58 fokos gyógyvízzel a kikapcsolódásra és gyógyulásra vágyókat.

Érdekes programot kínál a 420 hektár területű, védett velencei madárrezervátum, amely engedéllyel látogatható.

A Dinnyési Fertő természetvédelmi területet a Madárdal Tanösvényen fedezhetik fel az érdeklődők. A tanösvény 5 – 16 km – es hosszúságban a dinnyési Szent György templomtól az Elza majorig vezet. A közbeeső állomásokon a vidék népéletének hagyományaival, őshonos háziállataival, a megfigyelőházakban pedig természetes életközösségekkel ismerkedhetnek meg a látogatók.

A Velencei – tó csodálatos vízi világa kenuval is felfedezhető. A túra változatos élőhelyeken vezet át: nyílt vizeken, nád – és iszapszigetek között, illetve a szűk, vadregényes nádi ereken, ösvényeken. A túrára a mozgássérülteket is szeretettel várják.

A Velencei tavon a hajózási idény április végétől október közepéig tart. A tavon közlekedő három hajóról megfigyelhető a tó változatos élővilága. Nem ritka a barna rétihéja, a kócsag, a vörös és szürke gém, a nádirigó, a tücsökmadár, a bölömbika és a vakvarjúnak is nevezett bakcsó. Az elő – és utószezonban másfél, főszezonban óránként közlekedő hajók Agárdról illetve Pákozdról indulnak.

Akik a felfedezés élménye mellett valódi sportteljesítményre is vágynak, sárkányhajón is felfedezhetik a tavat. Edzettségi szinttől függően öt túraútvonal közül választhatnak.

Szeretettel várjuk a horgászokat is. A tó változatos és jó horgászati lehetőségeket kínál. A különböző parti szakaszokon, öblökben, de akár csónakról is lehetséges a nyugodt horgászat. Jellemző halfajok a ponty, a süllő, a csuka, az angolna, a balin és a harcsa. Az utóbbi idő kapitális fogása egy 97 kg – os harcsa volt, amelyet 2008. tavaszán zsákmányolt egy tókörnyéki horgász. A tó a MOHOSZ – hoz tartozik. A területi engedélyek a tó környékén több helyen megvásárolhatók és csónakok, elektromos csónakmotorok bérlésére is lehetőség van.

A lovaglás szerelmesei 13 tókörnyéki lovastanyán hódolhatnak szenvedélyüknek. Több helyütt pónilovaglásra is lehetőség van.

Kitűnő kerékpár utak, izgalmas kalandok várják a két keréken érkezőket. Akik a vasszekeret otthon hagyják, jó minőségű kerékpárokat bérelhetnek helyben is.

Földtanilag az egyik legérdekesebb hegyünk (az erkélyünkről is látható) Velencei – hegység. Szabadon látogatható természetvédelmi területek a Pákozdi ingókövek, a Sukorói Gyapjaszsák, a Meleg – hegyi gránitsziklák, valamint a Pázmándi Kvarcitsziklák.

Népszerű kirándulóhely a Mészeg – hegy 160,5 méteres csúcsán található, 960 hektár területű Pákozd – Sukorói Arborétum, a Tájmúzeum és Halászati Kiállítás, valamint a Pázmándi Toporgó.

A történelem kedvelőknek ajánljuk a sukorói református templom, a pákozdi 1848 – as emlékmű, a Doni Emlékkápolna, valamint a pákozdi Katonai Emlékpark megtekintését.

Az irodalom rajongók térítés nélkül helyben olvasásra használhatják a kastélyban található könyvtárat, ahol a legtöbb folyóirat és napilap megtalálható. Kápolnásnyéken Vörösmarty Mihály, Gárdonyban Gárdonyi Géza szülőháza is megtekinthető.

A jóféle itókát kedvelők ellátogathatnak a Gárdonyi pálinka főzdébe, ahol különleges párlatokat kóstolhatnak, vagy bortúra keretében felfedezhetik a tókörnyéki pincészeteket és megismerkedhetnek a különböző borászati eljárásokkal.

Szívet melengető szokás, hogy a velencei gyerekeknek születésük után rózsát ültetnek, és nevüket felvésik a park emlékhelyére. A Babák Rózsakertje a legkisebbek játszótere. A nagyobb gyerekeket Velence több pontján igényes fajátszóterek várják. A Velence Korzó játszóházban hagyományos fa-, fejlesztő-, és társasjátékok várják a gyermekeket.

Kisebb autós kirándulás keretében érdemes ellátogatni az autópályán is elérhető, 15 km- re lévő Székesfehérvárra, ahol szép a séta az itáliai kisvárosok hangulatát idéző belvárosban. Itt sok egyéb mellett a romantikus Bory Vár és a Milleniumi Emlékmű is megtekinthető.

A programokról részletes információt adunk a hozzánk érkezőknek.

A Velencei – tónál egész évben változatos élmények várják Önöket!

Forrás: Velencei – tó, a természetes egészség, részben saját gyűjtés.