„Mátyás juhásza” Lovasberényben

A lovasberényi Cziráky-kastélyban, a júliusi előadás nagy sikerére való tekintettel, újra fellép a Budapesti Utcaszínház társulata. Ezúttal az igazságos Mátyás királyról szóló mesék egyike kerül színpadra, melynek címe: „Mátyás juhásza”. A legismertebb Mátyás-történet az igazmondásról, hűségről, tisztességről, ravaszságról és hazugságról, mindez a legszebb verses formában, telve humorral, játékkal.

Az előadás időpontja: augusztus 22-én volt.

A szabadtéri előadás helyszíne ezúttal is a kastély kitűnő akusztikájú belső udvara.

Belépőjegyek ára egységesen 750,- Ft/db, gyermekek részére 4 éves kor alatt ingyenes. A jegyek kaphatók a helyszínen (Lovasberény, Vörösmarty utca – Cziráky-kastély), és Székesfehérvárott az Ákos Jegyirodában (Székesfehérvár, Kossuth u.11.)

Megrendelhetők telefonon: Villányi László létesítményvezető: 06-30- 9317- 407, Tóth Lajos kastélygondnok 06-20-492-3576, és elektronikus postán: czirakykastely@gmail.com

A kastély klasszicista stílusú főépületét 1804-10 között Cziráky Antal Mózes építtette fel, timpanonjában felesége, Illésházy Júlia családjának, és a Cziráky családnak címerével. Az építő valószínűleg Rieder János fia, Rieder Jakab, akinek állandó munkatársai a szobrász Fliegl András és a festő Pich Ferenc.

Az épületegyüttes utolsó jelentős átalakítását szintén Cziráky Antal Mózes megbízására Ybl Miklós végezte, kinek hagyatékában megtalálhatók a kastély átépítésének tervrajzai. Ybl nevéhez fűződik a jobboldali udvari szárny átalakítása és a hátsó sarokpavilonok megújított külseje is. A baloldali földszintes oldalszárny folyosója hevederekkel ritmizált cseh boltozatot kapott, a jobboldali folyosó síkmennyezetű lett.

Az utóbbi szárny külső homlokzata háromtengelyes rizalitjával is későbbi eredetű. A baloldali földszintes szárny külső homlokzata végén a különböző szintű, és nagyságú ablakok is Ybl Miklós keze nyomát viselik. Ezen kívül tőle származik a nyugati szárny első tengelyében lévő boltozatos kocsiáthajtó. Egyenes, füles keretű a nyílása, romantikus a homlokzata.

A melléképületek nagy részben Ybl Miklós munkái, illetve átépítései. Ezen kívül felújításokat végzett a kápolnán is.

Ybl a kastély köré kettős, tégla-csatornarendszert épített. A belső a csatorna szellőztetésére, a külső a csapadék elvezetésére szolgált. A csatornák felett, a felszínen a főépület falai mellett terméskő lapokból kialakított járda futott körbe, melynek darabjai itt-ott még ma is láthatók.
Cziráky Antal Mózes messze földön híres angolkertet alakíttatott a kastélyt övező korábbi díszkert átalakításával.

Falusi léptékben monumentális a klasszicista stílusú, egyhajós lovasberényi templom, amely a középkori templom helyén 1832-34 között, Hild József tervei alapján épült fel. Bejáratát dór oszlopos portikusz alkotja. A szentély két oldalán emelkednek tornyai.

A Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelt templom belső terét monumentális kupolaboltozat fedi. Főoltárképe Danhauser József bécsi művész munkája 1834-ből, témája: Mária látogatása Erzsébetnél. Mellékoltárképei Nepomuki Szent Jánost és Assisi Szent Ferencet ábrázolják. Bútorzatának néhány darabja a majki kolostorból származik.

A Cziráky kastély és a templom megtekintése mellett szívből ajánljuk a Hóman cukrászdát. A trüffel krémre emlékeztető, étcsokoládé fagylalt, a jegyes málna, a mandula lágy ízével simogató Mozart és a többi kézműves fagylalt mindegyike felejthetetlen ízélményt garantál.

Ha ide kattint eltűnik a felirat. >>> ide!